Vaječné velryby s králíkem - recept cpt. Cooka
5 porcí:  50 dkg těstovin - vaječných „velryb“, 1  králík, 10 dkg libové slaniny, 5 dkg vepřového sádla, 1/2 dl extra virgin olivového oleje, 1  cibule, 1  mrkev, 1 snítka celerové natě, 1/2 l silného suchého červeného vína, 1  bobkový list, 1 snítka tymiánu, 5 dkg strouhaného suchého mančského sýra, sůl, mletý pepř, muškátový oříšek
Dáme králíka naložit (marinovat) asi na čtyři hodiny: nakrájíme ho na kousky, vložíme do hrnce, přidáme jemně posekanou půlku cibule a rovněž jemně nakrájený celer, bobkový list, tymián, několik bobulek pepře, strouhaný muškátový ořech a lžičku soli. To vše dobře promícháme a úplně zalijeme červeným vínem.
V kastrolu osmahneme na oleji a sádle slaninu nakrájenou na proužky se zbytkem pokrájené cibule a mrkve. Když cibule začne dostávat zlatavou barvu, přidáme k ní dobře okapané kousky králíka. Osolíme, opepříme a vaříme na pomalém ohni. Během vaření přiléváme postupně po troškách víno použité na naložení králíka. Když je maso dobře uvařeno, vyjmeme ho z kastrolu a dáme stranou. Základ protlačíme lisovacím strojkem a odložíme ho na teplé místo.
Těstovinu dáme vařit zvlášť do vydatného množství trochu osolené vařící vody. Když je těstovina správně uvařena (”al dente”), necháme ji odkapat, vhodíme do servírovací mísy a ochutíme teplou prolisovanou šťávou z králíka.
Maso podáváme zvlášť, s oblohou nebo bez ní, podle libosti. Samotná těstovina, jen se šťávou a příchutí z masa, je sama o sobě výtečným a dokonalým pokrmem.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka