Uzlíčky plněné masitou nádivkou - recept cpt. Cooka
4 porce:  

Nádivka: 30 dkg mletého masa, 15 dkg celeru (pórek, kapusta, paprika, zelí, kedluben), 1 lžíce sójové omáčky, 1 lžička mletého zázvoru, 1 špetka pálivé papriky, sůl, 1 špetka glutasolu, 2 stroužky česneku, 1  cibule, 1 dl vody, 1 dl desertního vína (vodka), 5 dkg sušených hub, 1  vejce,

Těsto: 50 dkg hladké mouky, 2 dl vody, sůl,

Omáčka: 3 lžíce sójové omáčky, 3 lžíce rostlinného oleje, 1 lžíce octa, 1 špetka mletého pepře

Nejdříve připravíme nádivku promícháním masa, jemně nakrájené nebo nastrouhané zeleniny (celer, pór nebo kapusta, paprika, zelí, kedluben), koření, drceného česneku, drobně nakrájené cibule a máčených sušených hub. Přidáme víno, vodu, špetku glutasolu, vejce. Osolíme a dobře promícháme.
Pak připravíme těsto. V míse přelijeme mouku se solí vroucí vodou a dobře prohněteme. Z těsta vytvoříme váleček o průměru asi 5 cm a nakrájíme jej na kolečka široká asi 1 - 1.5 cm. Vál pomastíme dobře olejem a jednotlivá kolečka zpracujeme na tenké placičky se silnějším středem. Okraje placičky prsty ještě ztenčíme. Placičku položíme na dlaň, do středu dáme kuličku masité nádivky a prsty zmáčkneme, až se vytvoří raneček ne zcela uzavřený. Uzlíčky naskládáme do pařáku s vroucí vodou a vaříme asi 10 - 15 minut na podložce v páře.
Hotové uzlíčky ozdobíme (sekanou pažitkou), a podáváme teplé, pokapané omáčkou, kterou připravíme prošleháním sójové omáčky se všemi přísadami. Doplníme zeleninovým salátem. Můžeme podávat i jako předkrm.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka