Crostata s uzeným masem - recept cpt. Cooka
8 porcí:  

Těsto: 35 dkg hladké mouky, 17.5 dkg másla, 1  vejce, 3 lžíce vody, 1 lžička soli, 1  vejce na potření, tuk na vymazání formy,

Náplň: 30 dkg uzeného masa, 30 dkg tvrdého sýra, 3  vejce, 3 stroužky česneku, zelená petrželka, sůl, mletý pepř

Na vál prosijeme mouku, v jejím středu uděláme důlek, do kterého rozklepneme vejce, přidáme kousky změklého másla, vodu a sůl. Těsto dobře prohněteme, aby bylo vláčné. Uděláme z něj bochánek, dáme jej na talíř, přikryjeme a necháme v chladničce asi 1 hodinu odpočinout.
Mezitím si připravíme náplň. Uzené maso a tvrdý sýr pokrájíme na malé kostičky. Petrželovou nať opereme a jemně nasekáme. Vše nasypeme do mísy, přidáme vejce a dobře promícháme. Ochutíme solí, pepřem, prolisovaným česnekem a pečlivě zamícháme.
Troubu předehřejeme na 200 °C. Formu na pečení o průměru 26 cm vymažeme tukem. Těsto vyjmeme z chladničky a lehce prohněteme. Potom je rozdělíme na 2/3 a 1/3. Větší část rozválíme na pomoučeném vále do tvaru kruhu a vyplníme jím připravenou formu tak, aby těsto přesahovalo přes její okraj. Připravenou náplň rozetřeme rovnoměrně na těsto. Potom rozválíme menší část těsta a náplň jí přikryjeme. Okraje těsta k sobě dobře přitiskneme. Část přesahující přes okraj formy odřízneme nožem. Ze zbytků těsta vykrájíme malé ornamenty, kterými crostatu můžeme ozdobit. Nakonec povrch crostaty potřeme rozšlehaným vejcem.
Pečeme asi 50 minut. Upečenou crostatu necháme asi 10 minut zchladnout a pak ji rozkrájíme. Crostatu však můžeme podávat i studenou.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka