Španělský zeleninový koláč - recept cpt. Cooka
4 porce:  

Těsto: 30 dkg hladké mouky, kvasnice (1/2 sáčku sušených), 1 dl vody, 1 špetka soli, 1  vejce, 3 lžíce olivového oleje,

Náplň: 6 listů mangoldu, 1  paprika (velká červená), 3  jarní cibulky (ze zelenou natí), 3 stroužky česneku, 15  oliv (zelených, bez pecek), 1 sklenka rajčat, 10 dkg uzeného masa,

Na zalití povrchu: 3  vejce, 15 dkg smetany, 1 špetka šafránu, sůl, mletý pepř, 1 snítka tymiánu

Těsto: mouku smícháme se sypkým droždím a po přidání ostatních přísad vypracujeme hladké těsto, které hněteme 3 až 4 minuty a pak necháme 30 minut kynout. Z vykynutého těsta vyválíme kulatou placku, kterou vložíme do nízké koláčové formy vymazané olejem a přesahující okraje zarovnáme nožem.
Náplň: zeleninu očistíme a omyjeme. Listy mangoldu rozkrájíme na menší kousky, papriku na kroužky a cibulky i s natí na kolečka. Takto připravenou zeleninu chvíli blanšírujeme ve vodě, zatímco 1 list mangoldu a 1 cibulku si odložíme stranou pro pozdější použití. Blanšírovanou zeleninu navršíme na těsto a posypeme usekaným česnekem a olivami nakrájenými na kroužky. Povrch koláče pak ještě poklademe okapanými rajčaty zbavenými jadérek a uzeninou rozkrájenou na plátky.
Dokončení: ve smetaně rozkvedláme vejce, tekutinu osolíme a okořeníme šafránem, pepřem a tymiánem. Připravenou tekutinou pak přelijeme zeleninu ve formě, navrch položíme list mangoldu a cibulku s natí. Zeleninový koláč pečeme asi 25 minut v troubě předehřáté na 200 stupňů (plyn stupeň 3).

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka