Těsto na pizzu s kypř. práškem - recept cpt. Cooka
4 porce:  25 dkg hladké mouky, 1/8 l mléka, 5 dkg másla, 1  vejce, 1 lžička soli, 2 lžičky kypřícího prášku do pečiva
Prosátou mouku smícháme s kypřícím práškem, osolíme, přidáme mléko, vejce a zapracujeme změklé máslo. Všechny suroviny spojíme a dobře prohněteme. Těsto necháme asi 15 minut odpočinout. Potom je již připraveno k dalšímu zpracování. Před položením náplně by se těsto mělo potřít olejem, který zabrání rozmočení povrchu těsta při pečení. Pokud do náplně používáme suroviny, které se pomaleji tepelně zpracovávají, je vhodné připravit těsto silnější, asi 6 mm. Jinak připravíme těsto tenčí.
Pizzu lze péci na obvyklém plechu, na teflonu, ve formě, na plechu vyloženém alobalem nebo speciálním papírem. Pečeme-li pizzu na plechu, potřeme jej tence tukem. Použijeme-li olej, pak olej s kvalitou fritovacího, který snáší vysokou teplotu. Ostatní druhy olejů se přepalují.
Před pečením se trouba musí rozehřát. Nejprve pečeme pizzu při téměř nejvyšší teplotě, během 5 minut snížíme teplotu na polovinu. Doporučujeme zpočátku umístit pizzu blíže k tepelnému zdroji a po 5 minutách ji umístit dále. Okraj pizzy můžeme během pečení potírat rozšlehaným vejcem nebo bílkem, bude atraktivnější.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka