Jahelník - recept cpt. Cooka
4 porce:  25 dkg jáhel, 1.25 l mléka, sůl, 10 dkg moučkového cukru, sušená švestka, 3 dkg másla, 3  vejce, 1/4 l mléka
Přebrané jáhly propereme, dvakrát spaříme, propláchneme a za stálého míchání nasypeme do osoleného a oslazeného vařícího mléka. Zlehka mícháme a na mírném ohni vaříme do změknutí obilek. Sušené švestky máčíme ve studené vodě, poté je povaříme a odcedíme. Polovinu uvařené kaše přeneseme do vymaštěné zapékací misky nebo pekáče, naklademe na ni švestky a překryjeme je další vrstvou jáhel. Jahelník zalijeme vejci rozkvedlanými v mléce, pokryjeme tenkými plátky másla a zvolna upečeme ve středně vyhřáté troubě.
Podobně můžeme připravit jahelník s jablky. Na uvedené množství jáhel potřebujeme asi 750 g čerstvých jablek.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka