Reveňový nákyp s vinnou omáčkou - recept cpt. Cooka
4 porce:  50 dkg reveně, 25 dkg moučkového cukru, 1/8 l vody, 5  vajec, 1  vanilkový cukr, 3 lžíce polohrubé mouky, 2 lžíce husté kysané smetany, tuk na formu, 1/8 l bílého vína, 1  vanilkový cukr do šťávy, 1 lžíce škrobové moučky (maizena)
Očištěnou reveň oloupáme a nakrájíme na kousky. Do kastrolu dáme 1/8 l vody, rozpustíme v ní 200 g cukru, přidáme nakrájenou reveň a vaříme doměkka. Potom ji scedíme, šťávu zachytíme do hrnečku a necháme vychladit. Žloutky, zbylý cukr, vanilkový cukr ušleháme do pěny a postupně do ní zamícháme mouku a kysanou smetanu. Z bílků ušleháme tuhý sníh a lehce vmícháme do žloutkového těsta. Polovinu těsta rozestřeme do tukem vymazané ohnivzdorné formy, poklademe vychladlou revení a přikryjeme druhou polovinou těsta. Moučník vložíme do středně horké trouby a upečeme dorůžova.
Mezitím připravíme vinnou omáčku. Šťávu z reveně dolijeme vínem na 1/4 l a přidáme vanilkový cukr. Škrobovou moučku rozmícháme v troše studené vody, za stálého míchání vlijeme do šťávy s vínem, dáme na oheň, za stálého míchání zahříváme, necháme přejít var a odstavíme. Dochutíme cukrem.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka