Vdolečky pro fašank - recept cpt. Cooka
4 porce:  25 dkg hladké mouky, 2 dkg kvasnic, 3  žloutky, 5 dkg moučkového cukru, 2 cl rumu, 2 dl mléka, 3 g soli, 5 dkg másla, 3 dl oleje, 5 dkg vanilkového cukru na posypání, 12 dkg meruňkové marmelády,

Kvásek:: 5 dkg hladké mouky, 2 dkg kvasnic, 10 g moučkového cukru, 5 cl mléka

Z mouky, cukru, droždí a vlažného mléka připravit kvásek a odstavit jej přikrytý na teplé místo. Mouku prosít a dát do mísy, přikrýt utěrkou a také postavit na teplé místo. Mezitím promíchat žloutky a moučkový cukr, až vznikne hladká pěnová směs. Když vzejde kvásek, přidat žloutky s cukrem, ochutit trochou rumu, přidat tolik vlažného mléka, aby vzniklo středně tuhé těsto a osolit. Těsto velmi dobře propracovat, mezitím průběžně přilévat rozpuštěné máslo. Těsto je teprve tehdy správně propracované, když se v něm tvoří bubliny a jde snadno oddělit od stěn mísy. Pak lehce zaprášit povrch těsta moukou, přikrýt čistou utěrkou, postavit na teplé místo a nechat kynout. Těsto vyválet na vále na tloušťku prstu. Vypichovat vdolky a klást je na pomoučený plech. Opět přikrýt, odstavit na vlažné místo a nechat kynout. Ve velké pánvi nebo hrnci zahřát olej. Vykynuté vdolky lehce ve středu promáčknout a usmažit v horkém oleji. Smažit pod pokličkou a odklopit ji až při obracení vdolečků a smažení z druhé strany. Hotové vdolky posypat vanilkovým cukrem a servírovat s lehce ohřátou meruňkovou marmeládou ve zvláštní misce.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka