Zelníky - recept cpt. Cooka
4 porce:  50 dkg polohrubé mouky, 2.5 dkg kvasnic, sůl, 2 dl mléka, vejce, 6 dkg rozpuštěného tuku, 1 lžička pískového cukru, 1  vejce nebo bílek na potření,

Náplň ze zelí I: 50 dkg zelí, 4 dkg tuku, sůl, vanilkový cukr,  trochu mleté skořice, 2 lžíce kysané smetany na šlehání,

Náplň ze zelí II: 50 dkg zelí, 4 dkg tuku, mletý pepř, moučkový cukr podle chuti

Z uvedených dávek vypracujeme hladké vláčné těsto jako na buchty, přikryjeme ubrouskem a dáme na teplé místo kynout. Potom z něj lžící vykrajujeme stejné kousky, zakulatíme je, roztlačíme a vyplníme připravenou náplní. Dobře uzavřeme, zformujeme je do tvaru malých vdolečků, vložíme na pomaštěný plech a necháme ještě asi 10 minut kynout. Pak je pomažeme rozšlehaným bílkem a upečeme dorůžova.
Zelná náplň I: Očištěné zelí nakrájíme na slabé nudličky a osmažíme na tuku bez přilévání vody dorůžova. Do vychladlého zelí přidáme skořici, vanilkový cukr a smetanu.
Zelná náplň II: Očištěné zelí nakrájíme na slabé nudličky a osmažíme na tuku bez přilévání vody dorůžova. Dle chuti osladíme, opepříme a necháme vychladnout.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka