Valencienské rizoto - recept cpt. Cooka
Paella valenciana
1 porce:  5 dkg oleje, 3 dkg česneku, 6 dkg vepřového masa, 12 dkg kuřete (brutto váha), 3 dkg cibule, 4 dkg zelených paprik, 8 dkg mořských ryb, ústřic, ráčků, 8 dkg rýže, 18 dkg vývaru z ryb, 6 dkg rajčat, bobkový list, šafrán, mletý pepř, sůl, zelený hrášek, červená paprika, 5 cl přírodního bílého vína
Do horkého olivového oleje se nasype nadrobno nakrájený česnek a osmahne se. Pak se přidá na menší kousky nakrájené libové vepřové maso a kousky kuřete. Vše se nechá dusit téměř do měkka. Potom se přidá na jemné plátky krájená cibule, na kousky nebo silnější kroužky krájená zelená paprika, kousky vařených mořských ryb včetně ráčků a ústřic a vše se znovu podusí, aby zelenina změkla. Nakonec se vše zalije vývarem z ryb, přidá se dobře propláchnutá a spařená rýže a směs se přivede nepřikrytá do varu. V tomto okamžiku se přidá bobkový list, šafrán, mletý pepř, rajčata a sůl. Pak se nádoba zakryje pokličkou a obsah se dusí při vyšší teplotě asi 15 minut. Hotový pokrm se zdobí na oleji podušeným zeleným hráškem a podušenými červenými papričkami. Zastříkne se přírodním bílým vínem nasládlejší chuti.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka