Polévka z uzeného masa - recept cpt. Cooka
4 porce:  1/2 kg uzeného masa, 1  mrkev, 1  petržel, kousek celeru, 1/2  cibule, 1 lžička soli, 3 dkg tuku, 1.5 l vody, nové koření nebo květ, kroupy nebo ovesné vločky, 2  brambory na zmírnění slané chuti
Do studené vody dáme vařit uzené maso. Polévku nesolíme, je-li příliš slaná, dáme do ní místo jiné zavářky vařit oškrábané a pokrájené syrové brambory. Necháme ji takto asi hodinu zvolna vařit. Je-li vývar příliš tučný, sebereme svrchu tuk. Teprve po hodině na tuku do zlata osmažíme pokrájenou cibuli spolu s očištěnou a pokrájenou zeleninou a přidáme k polévce. Ta má takto lepší chuť i barvu, než když zeleninu jen vaříme. Pak teprve polévku osolíme a vaříme další hodinu nebo i déle, až je maso měkké. Potom polévku přecedíme, ale zeleninu neodhazujeme, nýbrž také sníme. Slanou chuť můžeme zmírnit též trochou mléka, které přidáme až na konec. Jinak zavařujeme obvykle kroupy nebo ovesné vločky.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka