Rýže s rajčaty po albánsku - recept cpt. Cooka
4 porce:  25 dkg rýže, kousek másla, cibule, 1 stroužek česneku, 1 dl rajčatového protlaku, tvrdý sýr
Rýži opereme ve vodě, necháme ji pak dobře okapat a ve vlažné troubě vysušíme. Kousek sádla (velikosti ořechu) rozpustíme, přidáme trochu na drobno rozkrájené cibulky a česnek (ovšem každému nelze česnek doporučovat). Dříve než cibulka zhnědne, přidáme rýži, kterou dírkovanou lopatkou v sádle obracíme. Podusíme ji tak, aby nebyla ani lepkavá, ani hnědá. Přilijeme protlak z rajských jablek (nebo odpovídající množství čerstvých, oloupaných a na drobno nakrájených rajských jablíček), osolíme a rozředíme takovým množstvím studené vody, aby rýže byla potopena. Vaříme zvolna, nemícháme. Podle potřeby můžeme dodatečně na rýži dolít horký vývar z masa nebo z kostí. Hotový pokrm podáváme se strouhaným sýrem.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka