Polévka z vepřového masa - recept cpt. Cooka
4 porce:  1/2 kg vepřového masa, 1  mrkev, 1  petržel, kousek celeru, 1/2  cibule, 1 lžička soli, 3 dkg tuku, 1.5 l vody, nové koření nebo květ
Do studené vody dáme vařit oprané a rozseknuté kosti. Maso, protože je tučné, vkládáme také zásadně do studené vody, aby se tuk stejnoměrně provařil. Polévku hned nesolíme, nýbrž necháme takto asi hodinu zvolna vařit. Je-li vývar příliš tučný, sebereme svrchu tuk. Teprve po hodině na tuku do zlata osmažíme pokrájenou cibuli spolu s očištěnou a pokrájenou zeleninou a přidáme k polévce. Ta má takto lepší chuť i barvu, než když zeleninu jen vaříme. Pak teprve polévku osolíme a vaříme další hodinu nebo i déle, až je maso měkké. Potom polévku přecedíme, ale zeleninu neodhazujeme, nýbrž také sníme. Do polévky zaváříme zavářku nebo ji podáme s vložkou. Maso z polévky buď podáme s omáčkou, nebo je upravíme jako hašé nebo s vajíčky, po případě je přidáme do karbanátků.
Polévka ze skopového masa se vaří stejně jako z masa vepřového. Přebytečný tuk se též sebere. Polévka se musí podávat velmi horká, neboť jinak lůj stydne a lepí se na patro.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka