Fazole zapečené s kořenovou zeleninou a jablky - recept cpt. Cooka
4 porce:  40 dkg fazolí, 3  cibule, 6 stroužků česneku, 1  bobkový list, 1/2 kostky bujónu (masox), sůl, mletý pepř, 6 dkg vepřového sádla nebo oleje, 2  mrkve,  trochu celeru, 2  jablka
Přebrané, proprané a namočené fazole vaříme s třetinou uvedeného množství cibule (ponechané vcelku), 1/6 množství česneku a bobkovým listem. Po změknutí přísady odstraníme a přidáme vývar z kostky. Fazole dovaříme a necháme na mírném ohni odpařit, aby zbylo málo vývaru, podle potřeby osolíme a opepříme. Mezitím na tuku zpěníme zbývající, nadrobno nakrájenou cibuli a česnek, přidáme očištěnou a na kolečka nakrájenou mrkev, nahrubo nastrouhaný celer, mírně podlijeme horkou vodou a podusíme. Oloupaná jablka zbavíme jadřinců a nakrájíme na větší kousky. Potom uvařené fazole smícháme se zeleninou a jablky a ve vymaštěné zapékací misce nebo kastrolu či pekáči zapékáme při vyšší teplotě ve vyhřáté troubě po dobu asi 30 min.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka