Pórková polévka s treskou a kraby - recept cpt. Cooka
2 porce:  1  mrkev, 2 lžíce másla, 12 dkg brambor, 25 dkg pórku, 4 dl rybího vývaru, 25 dkg rybího filé (z tresky), 1/2  citrónu, sůl, mletý pepř, 10 dkg krabího masa, 3 lžíce smetany, 1 snítka kopru
Mrkev oškrábeme, omyjeme a nahrubo nastrouháme. Na pánvi rozpustíme máslo a strouhanou mrkev krátce podusíme.
Oškrábaný a omytý brambor nakrájíme na malé kostičky a přidáme do hrnce.
Z pórku odkrojíme spodní část s kořínky a důkladně jej omyjeme. Podélně jej rozkrojíme, nakrájíme na tenké plátky a přidáme do hrnce. Rybí základ smícháme se čtvrtlitrem vody, přilijeme do hrnce, přivedeme do varu a necháme 25 minut vařit.
Tresčí filé opláchneme studenou vodou, osušíme a nakrájíme na kostičky. Potřeme je polovinou citrónové šťávy, osolíme a opepříme. Vmícháme vařené krabí maso a uložíme do chladna.
Polévku rozmixujeme. Podle chuti přidáme zbytek citrónové šťávy, pepř a sůl. Do polévky vmícháme smetanu a necháme přejít var. Přidáme tresčí a krabí směs a 5 minut povaříme na velmi slabém plameni.
Omytý kopr nasekáme na velmi jemno. Polévku rozdělíme talířů a posypeme koprem.
(Příprava rybího základu: Oloupanou nahrubo nasekanou cibuli a nahrubo nasekanou směs polévkové zeleniny podusíme v hrnci na dvou lžících másla. Přidáme 500 g rybích zbytků, například hlavy nebo páteře, okořeníme lžičkou celého pepře a špetkou soli. Přidáme čtvrt litru bílého vína a třičtvrtě litru vody, asi 30 minut necháme vařit v nezakrytém hrnci, až se zhruba 2/3 objemu vyvaří. Propasírujeme přes jemné sítko nebo plátno. Základ, který ihned nepotřebujeme, můžeme zmrazit.)
Příloha: čerstvá bageta

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka