Vejce vařená - recept cpt. Cooka
4 porce:  8  vajec, sůl
Vejce na měkko jsou ze všech nejlehčeji stravitelná, podávají se takto upravená dětem a nemocným buď rozbitá do sklenice, anebo celá v kalíšku. Vaří se od té doby, kdy se vloží do vařící vody, jen 21/2 až 3 minuty. Pro dospělé 2-3 kusy.
Vejce na hniličko se vaří 4-5 minut a pak se ponoří do studené vody, aby se dala dobře oloupat. Mají žloutek polotekutý, a proto nejsou tak suchá jako vejce na tvrdo. Hodí se tedy dobře k přesnídávce na pole, neboť více osvěží. Zároveň mají tu výhodu, že se dají právě tak dobře přenášet jako vejce vařená na tvrdo.
Vejce na tvrdo se vaří 7-8 minut, nikoli příliš dlouho, nebo pak žloutek zezelená, vejce nejsou ani vzhledná, ani se nedají dobře rozkousat. Jsou potom tíže stravitelná. Výhodná je proto pro školní děti pomazánka z tvrdých vajec předem umletých (viz Chléb a pomazánky). Vejce na tvrdo vkládáme po uvaření opět ihned do studené vody, neboť jinak se nedají dobře oloupat.
Vejce na tvrdo dobře doplňují například hlávkový salát se smetanou buď k večeři, nebo na pole, dále se jimi zdobí studené mísy, například v podobě muchomůrek. Tvrdé vajíčko na špičce seřízneme, aby se dalo postavit, takto vznikne nožka houby, na kterou přitiskneme polovinu rajského jablíčka místo kloboučku. Podle libosti můžeme zdobit ještě tečkami buď z másla, nebo z majonézy.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka