Bramborová galetka - recept cpt. Cooka
4 porce:  1 kg brambor, 15 dkg ementálu, 3 dkg másla, 3 lžíce rostlinného oleje, 1  cibule, sůl, tymián, zelená petrželka, bobkový list, mletý pepř
Omyté, osušené brambory rozkrájíme na jemné plátky (jako okurky na salát), posolíme, popepříme a rozdělíme na čtyři části. Do teflonového hrnce dáme olej, třetinu másla a špetku soli. Vykládáme ho plátky brambor od středu dokola, jako bychom skládali květinu. Vždy když rozložíme celou jednu část brambor, posypeme je jedním dílem ementálu nebo jiného tvrdého sýra. Končíme vrstvou brambor, kterou polijeme rozpuštěným máslem. Přidáme bouquet garni (svázaná kytička tymiánu, petrželky a bobkového listu) a cibuli rozříznutou napůl. Galetku přikryjeme pokličkou a necháme půl hodiny zapékat na mírném ohni. Potom pokličku odklopíme a pečeme ještě půl hodiny odkryté, aby se vypařila voda. Vyndáme bouquet garni a cibuli a dáme ještě chvíli zapéci do trouby, aby brambory nahoře zrůžověly. Před podáváním uvolníme brambory od bočních stěn hrnce a galetku vyklopíme na mísu. Objeví se zlatá, křupavá květina. Bramborová galetka se podává se salátem nebo jako příloha k bifteku či pečenému masu.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka