Bramborové hranolky - recept cpt. Cooka
4 porce:  8 kg syrových oškrábaných brambor, tuk na smažení, sůl
Brambory nakrájíme na plátky asi 1 cm silné a z nich nakrájíme hranolky o stejné síle. Dáme je do většího množství studené vody, abychom z nich opláchli škrob. Postupně je přendáme na síto, aby okapaly, pak je osušíme v ubrousku a postupně je vhazujeme do vyšší vrstvy rozpáleného oleje. Nesmí jich byt mnoho, aby se neslepovaly. Občas zamícháme. Pak je zpola usmažené vyjmeme, dáme okapat a ponecháme na teple. Před podáváním je znovu ponoříme do oleje rozpáleného na nejvyšší stupeň a dosmažíme. Po odkapání promícháme s jemnou solí.
Poznámka: Takto předsmažené hranolky se při druhém smažení nafouknou a navíc zkrátí poslední fázi přípravy. Podáváme ihned po dosmažení.
Stejně připravujeme brambory nakrájené na kostky velikosti 2 cm.
K smažení hranolků používáme kastrol s drátěnou vložkou, s kterou usmažené hranolky najednou z oleje vyjmeme a s další dávkou znovu ponoříme.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka