Smažené hranolky - recept cpt. Cooka
4 porce:  1 kg větších brambor, olej, sůl
Oloupané syrové brambory nakrájíme na pravidelné hranolky, které vložíme asi na 20 min. do studené vody, aby se z nich vyloužila část škrobu. Hranolky odcedíme, vysušíme v čisté utěrce a smažíme nadvakrát ve větším množství oleje. Výhodné je použít drátěného košíčku, s nímž je z nádoby s olejem vyjmeme. Pokud košíček nemáme, smažíme v hlubší pánvi nebo v kastrolu. Při prvním smažení hranolky při nižší teplotě rozpáleného oleje spíše povaříme (brambory nezmění barvu). Potom je vyjmeme a necháme vystydnout. Před vlastním upotřebením je v hodně rozpáleném oleji osmažíme dozlatova. Dobře odkapané smažené hranolky vyjmeme do porcelánové misky, osolíme a potřásáním misky promícháme. Misku nepřikrýváme, aby nezměkly.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka