Zapražená bramborová kaše - recept cpt. Cooka
4 porce:  3/4 kg brambor, sůl, 1.5 lžíce másla, 1.5 lžíce hladké mouky
Předpis ze staročeské kuchyně: brambory oloupeme, rozkrájíme na stejně velké kousky, zalijeme vařící osolenou vodou a uvaříme do měkka. Než se brambory uvaří, uděláme z másla a mouky světlou jíšku a ponecháme na teple. Uvařené brambory scedíme, prolisujeme nebo mačkadlem rozmělníme. Jíšku po částech zalijeme vývarem z brambor a mícháme až na hustou omáčku. Vmícháme ji do brambor a dobře našleháme.
Podáváme k smažené bílé klobáse, k smaženým jaternicím nebo k vařenému uzenému masu.
Obměna: do hotové zapražené kaše přidáme dušené kysané zelí a získáme jinou staročeskou lepenici.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka