Rýže po turecku (pilaf) - recept cpt. Cooka
1 porce:  10 dkg rýže, 3 dkg másla, 8 dkg rajčat (brutto váha), sůl
Rýže se několikrát propláchne studenou vodou a nechá okapat na sítě nebo v cedníku. Do kastrolu se vloží máslo a sítem protlačená dužina z čerstvých, jader zbavených rajčat. V okamžiku, kdy má máslo zlatovou barvu, přidá se okapaná rýže a vše se míchá (osmažuje) asi 8 minut. Potom se přidá dvojnásobné množství vody než rýže, sůl a nechá se přikryté mírně dusit tak dlouho, až rýže absorbuje všechnu vodu. Pak se kastrol s rýží stáhne z plotny, poklička se sejme a setřou se z ní (z vnitřní strany) kapičky usazené páry. To se opakuje několikrát, až je rýže vysušená (pára se přestane usazovat na poklici) a je připravená k podávání. Pilaf je vhodná příloha k různým pokrmům 'na roštu' nebo k pečením.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka