Zelná polévka slovenská (kapustnica) - recept cpt. Cooka
4 porce:  1.25 l vody, 40 dkg kysaného zelí, 20 dkg vepřového plecka, 10 dkg klobásy, 1  cibule, 1/2 dkg sušených hub, 2  sušené švestky, 1 lžíce hladké mouky, 1 šálek kysané smetany, sůl, 1 lžička mleté papriky,  špetka kmínu
Na sádle osmažíme nadrobno pokrájenou cibuli. Když zesklovatí, přidáme na kousky nakrájené vepřové maso, sůl a koření. Dusíme a podléváme lákem ze zelí nebo vodou. Pak přidáme pokrájené zelí, předem namočené houby, sušené švestky, na kolečka nakrájenou klobásu, zalijeme vodou a vaříme, až je maso měkké. Polévku zahustíme smetanou, ve které rozmícháme mouku a povaříme. Místo klobásy můžeme v polévce uvařit uzená žebírky, nožičku, případně přidat i brambory.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka