Jablečný nákyp - recept cpt. Cooka
4 porce:  4 velká jablka, 7 dkg mandlí, 4  vejce, 1 lžička másla, 2  rohlíky (od předchozího dne), 1 dl vína, moučkový cukr (dle obliby)
Omytá jablka oloupeme, nakrájíme na 6 dílků, odstraníme jadřince a nakrájíme je příčně na plátky. Vložíme je do rendlíku, mírně pocukrujeme a zalijeme vínem. Dusíme je na malém plameni do poloměkka. Pak dáme do zbylé šťávy ustrouhané rohlíky bez kůry, zamícháme a odstavíme z ohně. Mandle spaříme, oloupeme a nahrubo usekáme. Dáme je na suchou pánvičku, slabě poprášíme cukrem a na malém plameni opražíme. Z bílků ušleháme tuhý sníh, zamícháme do něho žloutky, mandle, dušená jablka, strouhané vlhké rohlíky a je-li třeba, zahustíme ještě lžící vláčné strouhanky bez kůry. Nákypovou formu vymastíme máslem, vysypeme vláčnou strouhankou a naplníme těstem. Pečeme při mírném ohni asi 30 minut.
Poznámka: Můžeme též péci jako lívance nebo omelety.
Podáváme k rožněným kuřatům nebo pečenému bílému masu doplněné ovocným salátem nebo kompotem.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka