Polská omáčka - recept cpt. Cooka
4 porce:  1 lžíce másla nebo sádla, 2 lžíce hladké mouky, 4 kostky kostkového cukru, 1/8 l vína, sůl, hřebíček, nové koření, tymián, citrónová kůra, 5 dkg rozinek, vlašský ořech (volitelně)
Uděláme zlatou jíšku, zalijeme ji polévkou, přidáme sůl, hřebíček, nové koření, citrónovou kůru a špetku tymiánu a necháme vše povařit. Zatím upražíme cukr na karamel, zalijeme jej trochou vody a omáčku jím obarvíme i osladíme, na konec zředíme vínem a přikyselíme citrónem. Přecedíme a zlepšíme rozinkami. Do omáčky můžeme přidat pro chuť i barvu tři lžíce pikantní zavařeniny.
Dobrá sestava: Polévka z jazyka, vařený jazyk, knedlík s polskou omáčkou, ovoce. Jazyk živí, knedlík s omáčkou sytí. Přidáme ovoce jako desert, aby nechyběly látky ochranné.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka