Smetanová žampiónová omáčka - recept cpt. Cooka
4 porce:  1 menší cibule, 4 dkg másla nebo rostlinného tuku, 3 dkg hladké mouky, 36 l vody, 12 dkg žampiónů (čerstvé, menší), 1/4  citrónu, sůl, mletý pepř, 1/8 l smetany, zelená petrželka, 2  žloutky
Nadrobno nakrájenou cibuli osmahneme na tuku, zaprášíme ji moukou, za stálého šlehání zředíme studenou vodou a povaříme. Očištěné, na kousky pokrájené menší žampióny (jsou-li velké, krájíme je na plátky) dáme do hrnku, zakapeme je citrónem, osolíme a opepříme. Podlijeme je trochou vody a v zakryté nádobě asi 10 minut podusíme. Přidáme je do omáčky, kterou dosolíme, povaříme a nakonec přidáme smetanu, ve které rozšleháme žloutky a rozsekanou petrželku. Omáčku už jen prohřejeme. Je výborná na vařenou drůbež, ryby, na pečené kotlety, řízky atd.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka