Základní omáčka - maitre d'hotel - recept cpt. Cooka
1 porce:  1  žloutek, 1/2  citrónu na šťávu, 1 lžička hořčice, sardelové máslo (velikosti vlašského ořechu na jednu porci), kořenová zelenina (i jiná), máslo, hovězí vývar, hladká mouka
Utřeme sardelové máslo se žloutkem, citrónem a hořčicí, zředíme bílou základní omáčkou a za stálého míchání necháme na plotně zhoustnout. Omáčku však nevaříme.
Bílou základní omáčku si připravíme z různé zeleniny nakrájené na plátky. Zeleninu dusíme na kastrole, vymaštěném na půl prstu silně máslem, a když trochu zrůžoví, vyndáme ji, máslo scedíme a zeleninu dovaříme v silné hovězí polévce. Z procezeného másla si připravíme jíšku, zředíme ji zeleninovou hovězí polévkou, povaříme ji a stále mícháme, aby se netvořil na povrchu škraloup.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka