Žloutková petrželková omáčka - recept cpt. Cooka
4 porce:  2 menší cibule, 1/4 l vody, 1/2 lžičky škrobové moučky, 1/8 l bílého vína, sůl,  trochu citrónové šťávy, 6  žloutků, 8 dkg másla, zelená petrželka
Na plátky nakrájenou cibuli zalijeme vodou, povaříme a vývar procedíme. Přidáme škrobovou moučku rozmíchanou ve víně, sůl, trochu citrónové šťávy a do vývaru zašleháme jeden žloutek po druhém. Hrnek postavíme do vodní lázně, omáčku šleháme, až houstne. Pak přidáváme po částech čerstvé máslo. Hustou napěněnou omáčku okořeníme rozsekanou petrželkou. Ale do omáčky můžeme pro chuť přidat i lžíci ostřejšího strouhaného sýra. Omáčkou poléváme hned po dohotovení vařené ryby, bílá masa, ale i zeleniny (chřest, černý kořen, pór, květák apod.).

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka