Studená okurková se smetanou - recept cpt. Cooka
4 porce:  1 velká salátová okurka, 10 dkg cibule, 1 l vývaru (i z kostky), sůl, mletý pepř, tymián, 2 lžíce citrónové šťávy, 1/8 l šlehačky, kopr
Okurku opereme a skoro celou oloupeme, pouze z ní odkrojíme neoloupaný kousek na ozdobu při podávání. Potom ji rozkrojíme, zbavíme semen, nakrájíme na kousky a vložíme do hrnce. Oloupanou cibuli nakrájíme nahrubo a přidáme k okurce. Obojí přelijeme vývarem, okořeníme solí, pepřem, tymiánem a dáme vařit na mírný oheň asi 30 minut. Hotovou polévku prolisujeme nebo důkladně rozšleháme, aby se vytvořilo pyré. Ochutíme citrónovou šťávou a postavíme do chladna. Před podáváním ušleháme smetanu a lehce ji s rozsekaným koprem vmícháme do polévky. Každou porci polévky můžeme ozdobit trochou šlehané smetany a tenounkými plátky neoloupané okurky.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka