Bramborová selská - recept cpt. Cooka
4 porce:  4 větší brambory, 5 dkg mrkve, 5 dkg celeru, 5 dkg petržele, 5 dkg kapusty, celerová nať, čerstvé houby nebo sušené, 1  cibule, 5 dkg vepřového sádla, mletý pepř, 2 stroužky česneku, kmín, majoránka, hladká mouka, sůl
Očistíme a oloupeme brambory a nakrájíme je na kostičky. Pak téměř doměkka uvaříme ve vodě s kmínem a solí. Nakrájenou cibuli a na kostičky rozkrájenou kořenovou zeleninu a kapustu osmahneme na kousku sádla. Osmaženou zeleninu zaprášíme moukou, zasmahneme a zalijeme vývarem z brambor. Necháme pomalu vařit cca 30 minut. Používáme-li čerstvé houby, volíme tentýž postup, tj. očištěné houby nakrájíme, osmahneme na zbylém tuku a dáme vařit se zeleninou. Jestliže používáme sušené houby, nejprve je chvíli necháme máčet a pak je v téže vodě uvaříme, vše slijeme a vaříme společně. Do polévky přidáme se solí utřený česnek, mletý pepř, rozmělněnou majoránku, jemně nasekanou celerovou nať a kostičky uvařených brambor, z nichž jsme použili vývar. Necháme ještě krátce povařit. Dle chuti můžeme přidat masox a polévkové koření.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka