Krémová žampiónová polévka - recept cpt. Cooka
4 porce:  10 dkg brambor, 30 dkg žampiónů, 1  cibule, 1 stroužek česneku, 2 lžíce másla, 3 lžíce sekané zelené petrželky, 3/4 l mléka, 1/4 lžičky bujónu (masox), mletý pepř
Pečárka ovčí, tak se jmenují žampióny, které v sezóně rostou na loukách nebo v listí dubového porostu. Žampión pravý je druh pěstovaný uměle. Oloupané brambory nakrájejte na plátky, cibuli a česnek na kostičky. Houby očistěte, nožičky rozkrájejte na menší kousky. Zpěňte máslo. Brambory, nožičky hub, cibuli, česnek a 2/3 petrželky na něm za stálého míchání poduste do sklovita. Přilijte mléko a pod poklicí vařte. Polévku přeceďte, obsah síta rozmixujte a přidejte do polévky. Má-li být sametově hladká, proceďte ji ještě jednou a znovu nechte přejít varem. Polévku dochuťte masoxem, solí a pepřem. Kloboučky hub nakrájejte na plátky přímo do polévky, aby zůstaly bílé a vařte ještě 1 minutu. Ochuťte, přidejte drobně sekanou petrželku.
Vhodná příloha: Tenké plátky housky nebo veky opečte v toasteru nebo na troše másla. Před podáváním je vložte do polévky nebo přikusujte.
Obměna: V sezóně můžete polévku připravit i z jiných druhů hub.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka