Dort s šodó polevou - recept cpt. Cooka
1 kus:  5  vajec, 5 lžic moučkového cukru, 5 lžic polohrubé mouky, vanilka, citrónová kůra, 2 lžíce másla,

Šodó: 1/8 l bílého vína (pro děti ovocná šťáva místo vína), 2  vejce, 3 lžíce moučkového cukru, 1 lžička hladké mouky,  trochu citrónové kůry, 1 rovná lžíce želatiny,

Na ozdobu: 1/4 l šlehačky, 1 lžíce moučkového cukru, 2 šálky míchaného kompotu

Z bílků ušleháme tuhý sníh, po částech do něho zašleháme cukr a přimícháme žloutky. Mouku jen lehce po povrchu rozprašujeme a těsto stěrkou obracíme, abychom nepoškodili kyprost sněhu. Naposled vmícháme rozehřáté vychladlé máslo. Pečeme ve vymaštěné, polohrubou moukou vysypané formě asi 1/2 hodiny. Po. vychladnutí dort příčně rozkrojíme, naplníme oslazenou šlehačkou a přendáme na skleněnou dortovou mísu s okrajem.
Příprava šodó: Ne zcela plnou lžíci želatiny namočíme na půl hodiny do 5 lžic studené vody. Z bílků ušleháme tuhý sníh a dáme do chladu. Víno, žloutky, cukr, mouku a kousek citrónové kůry šleháme ve vodní lázni do zhoustnutí. Nesmí se vařit. Pak krém odstavíme z plotny, vmícháme nabobtnalou želatinu a jakmile se rozpustí, vlijeme vlahý krém do sněhu a vmícháme okapané, na malé kostky nakrájené různobarevné ovoce. Vyčkáme, až krém se želatinou začne tuhnout, a vlijeme na dort. Dáme do chladničky ztuhnout.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka