Jogurtový dort s jahodami - recept cpt. Cooka
1 kus:  10 dkg másla, 10 dkg moučkového cukru, 1  vanilkový cukr,  špetka soli, 1  vejce, 10 dkg hladké mouky, 1/2 lžičky kypřícího prášku do pečiva, máslo na vymazání, strouhanka na vysypání formy, 9 plátků želatiny (světlá), 60 dkg bílého jogurtu, 3 dkg kysané smetany, 9 dkg moučkového cukru, 1/2  citrónu, 4 cl třešňovice, 35 dkg jahod, 10 dkg jahodového džemu
Máslo s cukrem, vanilkovým cukrem, solí a vejcem mícháme do pěny tak dlouho, dokud se cukr zcela nerozpustí. Mouku smíchanou s práškem do pečiva prosijeme na máslovou pěnu a důkladně rozmícháme.
Formu (průměr 26 cm) vymažeme máslem, vysypeme strouhankou a naplníme těstem. Pečeme v troubě předehřáté na 180 - 200 stupňů asi 20 minut. Korpus vyklopíme na kuchyňskou mřížku a necháme vychladnout.
Želatinu necháme nabobtnat podle návodu na balíčku. Jogurt šleháme se zakysanou smetanou, cukrem a citrónovou šťávou až do úplného rozpuštění cukru a jakmile je krém hladký a jako nadýchaný, provoníme jej maraschinem.
Želatinu rozpustíme v nádobě nad horkou vodní lázní a za stálého míchání necháme vychladnout. Pak vmícháhme jogurtový krém a hmotu odložíme do chladničky ke ztuhnutí.
Mezitím omyjeme jahody a zbavíme je stopek. Potom je opatrně osušíme a rozpůlíme. Polovinu z celkového množství jahod vmícháme do krému ve chvíli, kdy začne želírovat. Hotový krém necháme znovu ještě chvíli chladit.
Sestavíme dortovou formu, vložíme korpus a potřeme tenkou vrstvou jahodového džemu. Pak formu naplníme jogurtovým krémem, povrch uhladíme stěrkou či kulatým nožem a poklademe zbývajícími půlkami jahod. Hotový dort překryjeme alobalem nebo fólií a uložíme do chladničky, kde jej necháme ztuhnout tak, aby se dal snadno krájet. Okraj formy sejmeme až bezprostředně před podáváním, kdy dort opatrně přemístíme na vhodný podnos.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka