Jablečný kynutý koláč - recept cpt. Cooka
1 dávka:  40 dkg hladké mouky, sůl, 7 lžic oleje, 1 lžíce moučkového cukru, 1  vejce, citrónová kůra, 1/4 l mléka, 2 dkg kvasnic, tuk na plech, moučkový cukr, vanilkový cukr s moučkovým na posypání, 1 kg jablek, moučkový cukr se skořicí, rozinka
Do mísy dáme prosátou mouku, osolíme, do důlku v mouce vložíme cukr, rozdrobíme droždí, zalijeme vlažným mlékem, přikryjeme utěrkou a kvásek necháme vzejít. Potom přidáme olej, vejce, citrónovou kůru, dle potřeby vlažné mléko a vypracujeme hladké těsto, řidší než na buchty. Zakryjeme a dáme kynout. Plech vymažeme rozehřátým tukem, vložíme vykynuté těsto a navlhčenou rukou je rozprostřeme po celém plechu. Stejnoměrně je pokryjeme oloupanými, nakrouhanými jablky, posypeme cukrem se skořicí a rozinkami a necháme ještě asi 10 minut kynout. Pak vložíme do středně vyhřáté trouby a dozlatova upečeme. Vychladlý koláč posypeme moučkovým cukrem smíchaným s vanilkovým.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka