Koláč s višněmi - recept cpt. Cooka
12 porcí:  

Těsto: 25 dkg hladké mouky, 5 dkg moučkového cukru, 1  vejce, 1  žloutek,  špetka soli, 10 dkg másla, hrách (sušený),

Na ozdobení: 1  ztužovač šlehačky, 5 dkg lískových ořechů, 1.5 kg višní, 2  vejce, 7.5 dkg moučkového cukru, 2 lžíce škrobové moučky, 20 dkg kysané smetany, 1/2 lžičky mleté skořice, vanilka

Těsto: v míse s prosátou moukou a moučkovým cukrem vyhloubíme uprostřed důlek, do nějž nalijeme vejce a žloutek a nasypeme sůl. Na okraje naklademe na kousky nakrájené máslo či margarín a vše rychle zpracujeme do hladkého těsta, které nakonec vytvarujeme do koule. Křehké těsto zabalíme do průsvitné fólie a na hodinu odložíme na chladné místo.
Koláč: z těsta vyválíme placku silnou 3 - 4 mm a vložíme ji do vymazané koláčové formy o průměru 26 cm. Těsto propícháme vidličkou a povrch posypeme sušeným hrachem, který zabrání vytváření vzduchových bublin. Pečeme asi 15 minut v troubě předehřáté na 200 stupňů (plyn stupeň 3), pak hrách vysypeme. Koláčové dno posypeme ztužovačem šlehačky a oříšky a poklademe višněmi. Na vrstvu višní nalijeme krém umíchaný z vajec, cukru, škrobu, smetany, skořice a vanilky. Takto připravený koláč dopékáme ještě 20 minut.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka