Smetanový závin - recept cpt. Cooka
4 porce:  

Těsto: 1/4 kg hladké mouky, 1  žloutek, několik kapek octa,  špetka soli, vepřové sádlo (kousek velký jako ořech), voda vlažná (podle potřeby),

Náplň: 7 dkg másla, 3  vejce, 1/4 l smetany, vanilka, moučkový cukr dle chuti, 1/2 lžičky másla, 1/8 l mléka, rozinka

Z přísad uděláme závinové těsto, necháme pod kastrolkem 1/2 hodiny odpočívat a pak je na pomoučeném ubruse vytáhneme. Potřeme náplní a pomoci ubrusu je srolujeme. V pekáči s okrajem zahřejeme mléko s kouskem másla a závin do něho z ubrusu shrneme. Pečeme ve středně horké troubě. Podáváme s vanilkovou omáčkou.
Příprava náplně: Utřeme máslo, cukr, žloutky přidáváme postupně a po částech přimícháme smetanu. Naposled lehce vmícháme tuhý sníh z bílků.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka