Švestkový koláč jemný - recept cpt. Cooka
4 porce:  50 dkg hladké mouky, 2  žloutky, 10 dkg másla, 3 lžíce moučkového cukru, sůl, 2 dkg kvasnic, citrónová kůra, 1/4 l mléka, 2 kg švestek, 1/4 l šlehačky,

Drobenka: 10 dkg hrubé mouky, 8 dkg moučkového cukru, 10 dkg másla

Máslo třeme s cukrem a žloutky do pěny, přidáme sůl, vykynutý kvásek a pak střídavě mléko a mouku. Vypracujeme vláčné těsto a necháme je dobře zkynout. Na tukem vymazaný plech vytáhneme rukama namočenýma ve studené vodě tenkou vrstvu těsta (ze 1/4 kg mouky vyjde jeden plech), na ni skládáme za sebou půlky vypeckovaných švestek. Ve vyhřáté troubě koláč upečeme. Prochladlý nakrájíme na řezy a zdobíme čepicí mírně oslazené šlehačky. Nechceme-li zdobit šlehačkou, posypeme syrový koláč před upečením drobenkou.
Drobenka: na vál si připravíme mouku s cukrem, rozsekáme do ní máslo a pak prsty lehce ještě drobíme. Drobenku sypeme na ovocné koláče a v troubě upečeme. Jsou-li švestky hodně kyselé, můžeme dát cukru více.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka