Švestkový koláč s voňavou žmolenkou - recept cpt. Cooka
1 dávka:  10 dkg mletých mandlí, 20 dkg hladké mouky, 2  žloutky, 10 dkg moučkového cukru, 1 špetka soli, citrónová kůra, 1/2  vanilkového lusku (dřeň), 15 dkg másla,

Pokrytí: 1/2 kg švestek, 3 dkg lískových ořechů,

Žmolenka: 7.5 dkg hladké mouky, 3 dkg moučkového cukru, 1 špetka muškátového oříšku, 5 dkg másla

Mleté mandle lehce prohoďte na rozpálené pánvi a po ochlazení je smíchejte s ostatními přísadami a vypracujte křehké těsto. To uložte na hodinu do ledničky. Mezitím švestky operte, vypeckujte a nakrojte do kříže. V misce promněte přísady na žmolenku. Plech vymažte máslem a vyložte těstem. Těsto posypte mletými lískovými oříšky (bude pod švestkami méně vlhnout). Na těsto rozložte švestky a zasypte drobenkou. Koláč pečte v předehřáté troubě při 190 °C 30 až 40 minut.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka