Valašské frgály - recept cpt. Cooka
6 porcí:  

Těsto: 15 dkg hladké mouky, 10 dkg hrubé mouky, 1  žloutek, 6 dkg másla, 6 dkg moučkového cukru, 1.5 dkg kvasnic, 1.5 dl mléka, citrónová kůra, sůl,

Náplň: 10 dkg sušených švestek, 5 dkg sušených jablek, 4 dkg moučkového cukru, 1 lžíce švestkových povidel, 1 lžíce strouhaného perníku, citrónová kůra, mletá skořice, hřebíček, badyán, rum, vanilkový cukr

Z části mléka, cukru, hladké mouky a droždí si připravíme kvásek, který po vykynutí smícháme s moukou, žloutkem, citrónovou kůrou, rozpuštěným máslem, cukrem, špetkou soli a zbytkem mléka. Vypracujeme těsto, nelepící se na stěny mísy a vařečky. Těsto vložíme na pomaštěný plech, rozválíme na kulatý koláč, upravíme tak, aby okraje byly vyšší, abychom do středu mohli položit ovocnou náplň. Náplň připravíme tak, že sušené ovoce spolu s badyánem, strouhanou citrónovou kůrou a hřebíčkem uvaříme doměkka. Vodu scedíme a ovoce umeleme na masovém mlýnku. Do směsi přidáme povidla, strouhaný perník, rum a vanilkový cukr. Promícháme, dle potřeby upravíme vývarem z ovoce a naneseme na připravené těsto. Posypeme drobenkou z másla, cukru a hladké mouky. Necháme chvíli vykynout a v předehřáté troubě upečeme. Upečený, zpola vychladlý frgál pokapeme rumem a rozpuštěným máslem tak, aby se na povrchu utvořila oka. Frgál můžeme plnit různými náplněmi jako např. makovou, jablečnou, tvarohovou apod. Na Valašsku je zvykem také plnit frgály různými náplněmi tak, aby vytvářely úhledné 'kubistické' vzorce. Záleží na fantazii kuchařky.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka