Polévka ryzcová - recept cpt. Cooka
4 porce:  1/2 kg ryzců, 1 lžíce vepřového sádla, 2 lžíce hladké mouky, sůl, kmín
Když se na podzim urodí hojně ryzců, můžeme z větších plodnic uvařit polévku skoro tak silnou, jako je hovězí. Ryzce očistíme, nakrájíme a postavíme vařit se studenou vodou, do níž přidáme sůl i kmín. Vaříme zvolna, dosti dlouho, nejméně 1 hodinu, až je odvar oranžový. Zatím uděláme zlatou jíšku, přecezený odvar jí zahustíme. Houby tedy jen vyvaříme, ale nepožíváme. Do polévky můžeme zavařit jakoukoliv zavářku jako do hovězí polévky nebo přidáme do ní brambory, po případě ji podáme s osmaženým chlebem. Je to pokrm budící chuť k jídlu pro hojnost látek výtažkových.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka