Medové kobližky - recept cpt. Cooka
2 dávky:  18 dkg medu, 10 dkg moučkového cukru, 5 dkg tuku, 2  žloutky, 40 dkg hladké mouky žitné nebo pšeničné, 15 dkg polohrubé mouky, 1 dkg amonia, 4 lžíce vody nebo černé kávy, 3 lžíce rumu,

tlučené koření ve směsi: mletá skořice, hřebíček, nové koření, badyán, kardamom, anýz, vanilka, citrónová kůra nebo pomerančová,  trochu kakaa,

Krém: 1/8 l mléka, 1 lžíce škrobové moučky, 1 lžíce kakaa, 5 dkg medu, vanilkový cukr, 5 dkg másla, 8 koleček upečeného perníku, rum

V míse umícháme rozehřátý med, sádlo nebo tuk s cukrem a žloutky. Přidáme tlučené koření, strouhanou kůru a po lžících tekutinu spolu s obojí moukou, do které prosejeme amonium. Těsto v míse dobře vypracujeme, ne příliš tuhé, a necháme je dobře odpočinout. Potom je na vále znovu rozpracujeme, je-li třeba, přidáme trochu mouky.
Uvedené těsto rozválíme na tužku silně, vykrajujeme kolečka asi 5 cm v průměru a pečeme je ve stejnoměrné troubě. Upečené perníky dva a dva slepujeme krémem: v mléce rozkvedláme škrobovou moučku, kakao, přidáme med, vanilinový cukr a vše umícháme ve vodní lázni do zhoustnutí. Pak přidáme do krému ještě máslo, upečená rozdrobená kolečka předem pokapaná rumem. Perníky po dvou slepujeme nádivkou, které dáme vysoko, nahoře zdobíme citrónovou nebo jinou polevou, ze které tvoříme mřížky, a ještě zavařeným ovocem nebo ovocným rosolem. Jsou výborné a dlouho vydrží.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka