Pečená jablka s mandlemi a zmrzlinou - recept cpt. Cooka
4 porce:  4 větší jablka, 1/2  citrónu na šťávu, 2 lžíce másla, 4 lžíce moučkového cukru, 4 lžíce rozinek, 2 lžíce mandlí nebo strouhaných vlašských ořechů,  trochu mleté skořice, 5 lžic rybízové marmelády, 16 plátků mandlí nebo vlašské ořechy, 25 dkg vanilkové zmrzliny nebo nanukového dortu, máslo na vymazání
Z jablek vykrojíme jaderník a vykrojený střed vytřeme citrónovou šťávou. Do vymazaného pekáčku rozložíme jablka. Na pánvi rozehřejeme máslo, přidáme cukr, rozinky, strouhané mandle, skořici, promícháme, podlijeme trochou vody, rozmícháme, sejmeme z ohně a vmícháme marmeládu. Směsí naplníme středy jablek, ozdobíme plátky mandlí, do středu vložíme několik rozinek a pečeme půl hodiny v troubě předehřáté na 200°C. Upečená jablka rozložíme na dezertní talířky, ke každému přidáme trochu zmrzliny, ozdobíme oplatkou a podáváme. Pečená jablka jsou vynikajícím vánočním dezertem.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka