Lososový aspik s pomeranči - recept cpt. Cooka
4 porce:  40 dkg lososa, 1/2  pomeranče, 1 balíček želatiny, 4 dl vody, 1  šalotka, 10 dkg másla, pažitka, bílé víno, olivový olej, sůl, mletý pepř
Nastrouhejte kůru z pomeranče (jen oranžovou část) a smíchejte s vodou, přiveďte k varu a nechte zchladnout. Potom ve vlažné pomerančové vodě rozpusťte podle návodu na obalu želatinu a přilijte šťávu vymačkanou z pomeranče. Do oválných formiček (po jedné na každou porci) nalijte malou vrstvu připravené pomerančové želatiny (zbylou část zatím dejte stranou) a dejte do lednice.
Na malém množství rozehřátého olivového oleje osmahněte nadrobno nakrájenou šalotku spolu s lososem nakrájeným na kostičky velké asi 1 cm. Osolte, opepřete a zastříkněte suchým bílým vínem a restujte další 2 minuty, aby se víno odpařilo. Sundejte s ohně a rozmixujte spolu s máslem. Rozmixovanou směs promíchejte v míse s nadrobno nasekanou pažitkou a ještě podle chuti osolte a opepřete. Dejte chladit do ledničky asi na 30 minut.
Po půlhodině navršte či nastříkejte (např. pomocí cukrářského sáčku) poměrnou část vychlazené lososové směsi do každé formičky se želatinou, na povrch naneste vrstvu zbylé želatiny a dejte znovu chladit, minimálně na 6 hodin. Před servírováním nahřejte aspik na chvíli nad párou, vyklopte z formiček a podávejte s libovolnou oblohou.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka