Telecí maso s omáčkou z tuňáka - recept cpt. Cooka
Vitello tonnato
6 porcí:  1  celer, 1  mrkev, 1  cibule, 1 kg telecího masa (ořech), 1  bobkový list, 2  hřebíčky, 1/4 l bílého vína, 1 lžička soli, 15 dkg tuňáka ve vlastní šťávě, 3  sardelové řezy v oleji, 2  žloutky, 2 lžíce kaparů, 1/2  citrónu, několik lžic vývaru z tuňáka, 2 dl olivového oleje, sůl, mletý pepř, 1.5  citrónu, 1 lžíce kaparů
Celer, mrkev a cibuli pokrájejte na větší kousky a dejte je s masem, bobkovým listem, hřebíčky a suchým bílým vínem do hrnce. Přikryté nechte 24 hodin v chladu uležet. Druhý den přidejte tolik vody, aby bylo maso ponořené a se solí přiveďte k varu. Vařte za nízké teploty bez pokličky asi hodinu.
Tuňáka dejte na papírový ubrousek okapat. Sardelové řezy osušte a rozkrájete nadrobno. Maso tuňáka, sardele, žloutky a kapary důkladně promíchejte s citrónovou šťávou, až vznikne kaše. Vmíchejte do ní několik polévkových lžic vývaru z tuňáka a olivový olej, který budete přidávat postupně, až vznikne hustá omáčka. Osolte a opepřete.
Maso nakrájejte na tenké plátky aupravte na plochou mísu. Rovnoměrně je přelijte omáčkou, nepřikryté nechte v chladnu odležet. Citrón pokrájejte na tenké plátky a maso jím ozdobte. Posypte kapary.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka