Houbová polévka - recept cpt. Cooka
Sopa de hongos
4 porce:  1  cibule, 50 dkg žampiónů, 2 lžíce olivového oleje, 60 dkg rajčat, 2  chiles jalapenos (případně chilli papričky), 3/4 l hovězího vývaru (může být i z kostky masoxu), sůl, mletý pepř, 1 svazek koriandrových lístků (poslouží i petrželka)
Oloupejte cibuli a pokrájejte ji nadrobno. Očistěte houby, krátce je opláchněte a nakrájejte na tenké plátky. V hrnci rozpalte olivový olej a osmažte na něm kostičky cibule. Přidejte žampióny a na mírném ohni poduste - asi 10 minut.
Mezitím spařte masitá rajčata, oloupejte je, příčně rozpulte, odstraňte stopky a semínka a nadrobno pokrájejte. Papričky chiles jalapenos (nebo chilli) rovněž zbavte semínek a nadrobno nakrájejte. Opatrně, jsou velmi ostré. Nepřibližujte se rukama k očím. Papričky a rajčata přidejte do hrnce k ostatním přísadám. Přelijte masovým vývarem a vše osolte, opepřete a nechte asi 15 minut vařité za střední teploty a přikryté pokličkou. Opláchněte koriandr, oklepejte z něj vodu, otrhejte lístky, nahrubo pokrájejte a nakonec přidejte do polévky.
Když máte naspěch, můžete místo čerstvých rajčat použít konzervu jemného rajského protlaku. Žampiony se dají nahradit hlívou ústřičnou nebo lze oba druhy hub smíchat.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka