Zelenina v těstíčku - recept cpt. Cooka
Verduras rebozadas
6 porcí:  6  brokolicí (menší hlavičky), 1  květák, 1  lilek, 60 dkg mangoldu, 6  zelených paprik, 6  řapíkatých celerů, 6  tykví (malé tykvičky), 15 dkg ovčího sýra - parenica, 15 dkg eidamu, 15 dkg mozzarelly, 15 dkg pivního sýra, 15 dkg neuzených gorbáčků, 15 dkg balkánského sýra nebo řecká feta, 5  vajec, hladká mouka, 1 lžíce mléka, olej na smažení,

Na omáčku: 1 l rajčatové šťávy, 1  cibule, 3 stroužky česneku, sůl, 6 kuliček celého pepře, 6 kuliček nového koření, 3  bobkové listy, 1/2 lžičky chilli

Brokolici, tykev a mangold uvaříme v osolené vodě dokřehka, ne úplně doměkka, stonky brokolice pak oloupeme. Květáku, který vaříme dokřehka zvlášť, přidáme lžíci mléka, po uvaření rozebereme na růžice.
Lilek, syrový, nakrájíme na plátky silné 2 cm, z těch pak naříznutím vytvoříme dva spojené plátky silné 1 cm, položíme je na mísu, posolíme a necháme asi 2 hodiny vypotit. Pak je vyždímeme, narovnáme a na oleji z obou stran osmažíme, a dáme stranou. Papriky upečeme a pak oloupeme, po straně nařízneme, vyřízneme semenník, stopku ponecháme a očistíme. Řapíkatý celer necháme syrový.
Brokolice: otvory v růžici brokolice vycpeme rozebraným nebo nastrouhaným pařeným uzeným sýrem (parenicou), nebo stonek pod růžicí podvážeme uzeným gorbáčkem. Květák: otvory v růžici vycpeme strouhaným tučným eidamem. Lilek: Mezi dva spojené plátky vložíme plátek mozarelly. Mangold: do listu zavineme nastrouhaný pivní sýr, nebo můžeme použít bryndzu. Paprika: otvorem po straně vložíme špalíček madelandu.
Řapíkatý celer: řapík z vnitřní stran lehce nařízneme a do řezu vložíme neuzený gorbáček. Tykev: odkrojíme stopkový konec a tykev dlouhým nožem vydlabeme, do otvoru vložíme špalíček sýru feta nebo balkánu.
Můžeme použít běžné pivní těstíčko, nebo následující recept. Z vajec oddělíme bílky a ušleháme, do ušlehaného sněhu postupně vmícháme žloutky s mlékem a trochou mouky, zeleninu obalíme v mouce a v těstíčku a postupně po všech stranách osmažíme v oleji, hotové uchováme v teple.
Omáčka: Trochu rajčatové šťávy, cibuli a česnek rozmixujeme, v hluboké pánvi rozpálíme olej, přidáme obsah mixeru a prudce 5 minut smažíme. Pak přidáme koření, osolíme, přidáme zbylou šťávu a mírně asi 10 minut povaříme. Nebo můžeme použít omáčku Salsa tepozteca. Osmažené kousky zeleniny dáme na větší talíř, přelijeme omáčkou a podáváme.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka