Palačinky se špenátem - recept cpt. Cooka
Crespelle magre di spinaci
4 porce:  

Na těsto: 12.5 dkg celozrnné mouky, 3  vejce, 1/4 l mléka, sůl, 3 dkg másla, mletý pepř, 1.5 dkg másla na smažení,

Na náplň: 50 dkg čerstvého špenátu, 4 lžíce rozinek, 4 plátky syrové šunky, 2 lžíce olivového oleje, 1.5 dkg másla, 2 lžíce piniových semínek, 10 dkg parmazánu (čerstvě nastrouhaný), 1 lžíce olivového oleje na pokapání palačinek

V míse umíchejte z mouky, vajec, mléka a soli hladké těsto na palačinky. Rozpusťte máslo, mírně vychladlé je přimíchejte do těsta. Podle chuti opepřete. Těsto nechte asi 30 minut odpočinout.
Okrájejte řapíky špenátu, operte ho a vlhký nechte asi minutu podusit, osolte ho. Pak z něho vymačkejte všechnu tekutinu a posekejte nadrobnno. Rozinky vložte asi na 15 minut do vody po špenátu. Šunku rozkrájejte na kostičky a osmažte na pánvi s olivovým olejem a máslem. Přidejte špenát, okapané rozinky a piniové oříšky vcelku - vše promíchejte. Vzniklou hmotu nechte asi 5 minut odpočinout, poté ji dejte o mísy a promíchejte s polovinou parmazánu.
Jinou pánev pomažte máslem a z připraveného těsta na ní postupně po obou stranách osmažte dozlatova velmi tenké palačinky - po dvou na porci. Na palačinky naneste špenátovou náplň, srolujte je a rozložte na předehřátou servírovací mísu. Posypte zbytkem parmazánu, opepřete a pokapejte olivovým olejem.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka