Chřestový krém - recept cpt. Cooka
4 porce:  30 dkg chřestu, 1.25 l vody, 1  cibule, 1 kostka bujónu (masox), 4 dkg másla, 1 lžíce oleje, 5 dkg hladké mouky, 1 dl mléka, 1  žloutek, 1  mrkev, 1 balíček předvařené rýže, muškátový oříšek, mletý bílý pepř
Chřest omyjeme, dřevnaté konce odřízneme, spodní, tužší část oškrábeme a nakrájíme na stejně dlouhé kousky. Cibuli nakrájenou na kostičky spolu s chřestem osmažíme na rozpáleném oleji. Zalijeme vodou nebo vývarem a uvaříme doměkka. Několik kousků uvařeného chřestu necháme stranou, ostatní rozmixujeme.
Z másla a mouky připravíme světlou jíšku. Chřestovou směs rozředíme mlékem, přivedeme znovu k varu a zavaříme jíšku. Mrkev nakrájíme na kolečka a uvaříme je v polévce. Rýži uvaříme doměkka, vymačkáme z ní vodu a necháme vychladnout.
Hotovou polévku ochutíme muškátem, pepřem a solí. Do talířů vložíme kousky vařeného chřestu, knedlíčky z vařené rýže (vykrajované lžičkou namočenou v horké vodě) a zalijeme horkým krémem.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka