Pastítsio - recept cpt. Cooka
Nudlový nákyp
4 porce:  50 dkg vlasových nudlí nebo tenkých špaget, sůl, 1  cibule, 4 lžíce olivového oleje, 60 dkg mletého hovězího masa, 70 dkg rajčat, mletá skořice, nové koření, 2.5 dl suchého bílého vína, 1.25 dl vody, 4 dkg másla, 4 lžíce hladké mouky, 2.5 dl mléka, mletý pepř, muškátový květ, 1 lžíce citrónové šťávy, 3  vejce, 20 dkg strouhaného sýra kefalotiri, 1 svazek zelené petrželky, 1  vejce, máslo na vymazání formy
Nudle uvařte ve větším množství vody do poloměkka, vodu slijte. Oloupejte cibuli a nadrobno pokrájejte. Na větší pánvi rozpalte olivový olej a cibuli na něm zpěňte při středně vysoké teplotě. Přidejte rozdrobené mleté maso a po všech stranách je zprudka osmažte. Oloupejte rajčata, vykrojte zbytky stopek, nakrájejte nadrobno a přimíchejte k mletému masu. Přidejte koření, sůl, víno a promíchejte s trochou vody. To všechno vařte na mírném plameni asi 10 minut. Předehřejte troubu na 180 °C.
V kastrolu rozpusťte máslo, přisypte mouku a nechte ji zpěnit. Pomalu přilévejte mléko a nechte přejít varem. Vzniklou omáčku osolte, opepřete, ochuťte muškátem a citronovou šťávou. Po částečném vychladnutí přimíchejte rozkvedlaná vejce. Potřete tukem ohnivzdornou formu. Petrželovou nať opláchněte, oklepejte z ní vodu, lístky nadrobno posekejte, smíchejte s vajíčkem a mletým masem a rozložte po půlce těstovin. Zbytek těstovin narovnejte navrch a zalijte omáčkou. Nákyp pečte uprostřed trouby asi 45 minut, až povrch zhnědne. Nakrájejte na porce a servírujte.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka