Vídeňský řízek - recept cpt. Cooka
Wiener Schnitzel
4 porce:  72 dkg telecí kýty (plátek asi 5 mm silný na porci), sůl, 2  vejce, 10 dkg hladké mouky, 15 dkg strouhanky, 25 dkg vepřového sádla nebo oleje, 1  citrón (chemicky neošetřený)
Plátky (krájené z kýty napříč vláknem) masa omyjte, osušte, lehce naklepejte a mírně osolte. Vejce rozšlehejte na talíři. Mouku a strouhanku dejte na další talíře. Řízky oválejte v mouce. Přebytečnou mouku oklepejte. Potom řízky omočte ve vejcích, nechte okapat a nakonec je obalte strouhankou.
Rozpalte sádlo nebo olej na veliké pánvi. Tuk musí být horký, až prská, když do něj ponoříte lžíci smočenou ve vodě. Řízky do tuku vkládejte tak, aby se nedotýkaly ani jeden druhého, ani okrajů pánve. Popřípadě smažte najednou jenom 1 nebo 2 řízky. Smažte je po obou stranách asi 4 minuty dozlatova. Při obracení do řízků nepíchejte. Během smažení občas pánví zatřepejte, aby se řízky v tuku pohybovaly.
Citróny omyjte horkou vodou a rozkrojte na čtvrtky. Hotové vídeňské řízky papírovým ubrouskem důkladně osuště a upravte na předehřátou mísu se čtvrtkami citrónu.
Příloha: bramborový salát nebo brambory a okurkový salát

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka