Srpski ajvar - recept cpt. Cooka
Srbský kaviár
4 porce:  2  zelené papriky, 2  červené papriky, 2  lilky, 1  cibule, 2 stroužky česneku, 2 lžíce octa, 3 lžíce olivového oleje, sůl, mletý pepř, pálivá paprika, 1/2 lžičky moučkového cukru
Zelené i červené papriky a malé lilky omyjte, dejte je do na rošt do trouby a pečte 20 minut při 200 °C. Mezitím oloupejte cibuli a nadrobno ji nakrájejte. Oloupejte česnek. Vyjměte papriky a lilky z trouby a nechte je poněkud vychladnout. Papriky oloupejte a zbavte semen a přepážek. Lilky podélně rozkrojte a vyberte dužinu. Tu pak s paprikovými lusky najemno posekejte nebo rozmačkejte na kaši a dejte spolu s cibulí do mísy. Přimíchejte prolisovaný česnek a vše dobře promíchejte s octem, olivovým olejem, solí, pepřem, špetkou ostré mleté papriky a cukrem. Nechte asi hodinu odležet. Ajvar se podává k ražniči a čevapčiči.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka